אפליה אסורה במקום ציבורי היא תופעה פסולה שאסורה על פי חוק והיא אף יכולה להוות עבירה פלילית. משרדנו מעניק שירותים משפטיים בתביעות בהתאם לחוק איסור אפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים, תשס"א-2000 (להלן: "החוק") האוסר על אפליה מחמת גזע, דת, לאום, ארץ מוצא, מין, נטיה מינית, השקפה, השתייכות מפלגתית, מעמד אישי או הורות, בכל הקשור למתן שירותים או אספקת מוצרים לציבור.
כך למשל, בית עסק המונע כניסה של אדם בשל צבע עורו, או מועדון המסרב לשרת אישה בהריון, עוברים על החוק ועשויים להתחייב בפיצוי כספי משמעותי לאדם שנפגע מהאפליה. דוגמאות נוספות כוללות אפליה של אנשים עם מוגבלויות, אפליה מחמת גיל, ועוד. בתי המשפט מתייחסים בחומרה לאפליה אסורה במקומות ציבוריים, בהיותה פגיעה קשה בכבוד האדם ובזכותו לשוויון.
החוק קובע פיצוי ללא הוכחת נזק של עד 50,000 ₪. בהתאם לפסיקה, אירוע של הפליה אסורה במקום ציבורי יכול להוות גם עילה לתביעת לשון הרע ולמעשה ניתן לתבוע הן מכח חוק איסור לשון הרע והן מכח חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים.
"הפליה על בסיס השתייכותו של אדם לקבוצה מסוימת נושאת מסר של דחייה כלפי מאפיין הטבוע בזהותו של האדם ומשכך פוגעת בכבודו … ביסודה של הפליה כזו עומד ייחוס מעמד נחות למופלה, מעמד שהוא פועל יוצא ממהותו הנחותה כביכול. בכך טמונה, כמובן, השפלה עמוקה לקורבן ההפליה" (רע"א 8821/09 פרוז'אנסקי נ' חברת לילה טוב הפקות בע"מ, (16.11.2011), בפסקה 24 לפסק הדין, גם בעקבות בג"ץ 4541/94 מילר נ' שר הביטחון, פ"ד מט(4) 94 (1995)). תחושת ההשפלה, ההדרה והפגיעה בזהות העצמית הנובעת מהפליה כזו פוגעת פגיעה קשה בכבודו של אדם (שם).
כותב המאמר: עוה"ד טל בן שושן
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד.
למען הסר ספק יובהר, כי מאמר זה אינו בא להחליף ייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית.
נתקלת בסוגיה משפטית בתחום? מוזמנים לפנות למשרדנו ולקבל ייעוץ מקצועי ומקיף בתחום.